marți, 7 septembrie 2010

PFA - grasul care traieste pe spatele cui?!?




Din pacate, pe zi ce trece, ne lovim din ce in ce mai mult de faptul ca actualii  ministri nu au contact cu realitatile economice, din tara si chiar din lume.
Ideea care a stat la baza creari entitatii economice denumita PFA este aceea de a avea o formula nebirocratica si simpla care sa dea posibilitate oamenilor intreprinzatori sa-si realizeze capacitatile de natura economica precum si pentru a permite satisfacerea unor nevoi ale populatiei la preturi acceptabile.
De exemplu pentru a repara o teava oricine poate apela la un instalator (PFA) la costuri rezonabile. Daca aceeasi persoana ar apela la o firma atunci in costul reparatiei se vor regasi si cheltuielile firmei cu contabilul, chiria sediului, etc. .
Daca birocratia unui PFA devine egala cu a unui SRL atunci nu-si mai are rostul (sa nu mai spun ca un PFA isi asuma riscuri mai mari deoarece patrimoniul personal nu este diferit de cel al businessul-lui si ca la srl nu esti obligat sa fi angajat, deci sa platesti tot felul de contributii).  In plus orice presiune financiara sau birocratica va duce inevitabil la evaziune fiscala deoarece toti acesti mici meseriasi vor lucra la negru - deoarece lumea va avea in continuare nevoie de serviciile lor.
Guvernul actual nu intelege ca nu poate fi in razboi cu mediul economic, pentru ca, in momentul in care va castiga acest razboi, va intra in faliment.
Spre disperarea noastra, insa, acest lucru se intampla in ultimii 2 ani si acesta situatie va avea consecinte dezastruoase pentru viitorul acestei tari. In prezent singurele care mai rezista, cat de cat, sunt firmele mari.
O economie nu se poate baza doar pe marile firme deoarece aceasta situatie nu va duce decat la ineficienta si lipsa de productivitate ( situatie in care ne aflam acum, dupa inchiderea catorva zeci de mii de firme mici si mijlocii ). Acest lucru se observa cu ochiul liber prin faptul ca majoritatea preturilor aici sunt mai mari decat in Spania, Italia, Franta, etc..
De exemplu, daca din sistemul de transporturi am elimina toate camioanele medii si mici si am folosi doar camioanele mari cred ca toata lumea intelege ce haos si lipsa de productivitate ar fi (am dat acest exemplu pentru a fi mai usor inteles de anumite persoane :) ). La fel se intampla si in economie, de aceea ma astept ca preturile sa creasca in continuare in ciuda scaderii consumului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu