marți, 4 octombrie 2011

Moartea euro si a dolarului






EUR/USD – de cateva zile bune, daca nu chiar saptamani, apar pe aproape toate canalele de televiziune, diverse “fatuci” - care pana acum ne prezentau, competente, doar stiri tulburatoare din lumea show-bizului – care imbraca haina de analisti economici si cu o voce la marginea disperarii, ne prevestesc moartea euro si a dolarului. Si pentru ca totul sa capete o aliura si mai dramatica, povestea lor este dublata de opinia unor “specialisti” – in psihologie, sociologie sau alte stiinte ale naturii - cu barbi, ochelari sau doar zambete edificatoare care ne confirma indubitabil ca asa e: euro e mort si nici dolarul nu o duce prea bine.  
                                                                                                                      
E clar ca aceste monede nu mai valoareaza nimic si in curand o sa mergem la piata cu plasa plina de … scoici (o moneda foarte apreciata in epoca de piatra).

Acum, lasand gluma la o parte, EUR si USD sunt doua fete ale aceluiasi raport. Daca scade una creste cealalalta si invers. Valoarea lor nu este data de raportul lor, ci de valoarea bunurilor care se afla in spatele lor. Adica, atata timp cat Germania mai fabrica masini si utilaje de calitate, Franta impreuna cu celelalte tari implicate, mai fabrica avioane si Italia continua sa fie exponenta modei, stilului si luxului, moneda euro va exista.

Raportul EUR/USD s-a schimbat si se va schimba permanent. Nu uitati ca EUR/USD era 0,9 in 2002 si 1,6 in 2008 si totusi lumea nu s-a prabusit.

E adevarat insa ca acest lucru il va afecta grav pe … Borcea a carui tanara nevasta traieste in America. Astfel, marele om de afaceri, va avea mai mult de cheltuit cu fiecare vizita la sotie. Insa eu zic sa nu-si faca probleme, dragostea merita orice sacrificiu, inclusiv cel al schimbului valutar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu