luni, 16 ianuarie 2012

Am fost si eu acolo ... in Piata Universitatii




Am fost si am vazut ce se intampla.
Protestatari impartiti in grupuri de discutie in functie de  problemele fiecaruia: salarii, somaj, faliment, etc. .
Grupuri mici, 3-10 persoane.
Cateva grupuri ceva mai mari, 10-20 de pustani si adolescenti teribilisti care folosesc orice ocazie sa se faca remarcati. E ceva normal si orice psiholog poate sa confirme asta.
Atmosfera excitanta si incitanta pentru un adolescent de 15-18 ani care nu a apucat Revolutia si nici Piata Universitatii insa are mintea plina de povesti si legende auzite in copilarie.
De obicei aceste grupuri se coaguleaza in jurul unui lider cu "experienta", castigata in numeroasele "alergaturi" cu jandarmii ce au loc la anumite meciuri de fotbal.

Cu toate astea nu pot sa-i invinuiesti prea mult, au toate motivele de revolta desi la ei pare mai mult o distractie. Au o educatie precara determinata de distrugerea sistemului de invatamant. Poate parintii lor sunt in somaj (sau nici atat) ori au plecat din tara in cautarea unor solutii de supravietuire.
Am vazut ca televiziunile au relatat despre ei ca de niste monstrii, niste "Hooligans". Cred ca e o eroare si chiar o prostie. In primul rand acei "Hooligans" care au provocat tragedii in Anglia sau in alte tari nu sunt niste pusti teribilisti. Au de la 25 de ani in sus (40 sau chiar mai mult) si sunt organizati pentru a distruge si chiar a ucide.
De asemenea s-a spus despre distrugeri. Trebuie sa discernem intre distrugerile de banci, grilaje si alte obiecte care sunt folosite ca baricade (si aici sa nu uitam ca si la Revolutie au fost baricade si bunuri distruse pentru realizarea acestora si nu vreau sa-mi inchipui ce s-ar fi intamplat daca Ceausescu ar fi fost crezut de populatie) si distrugerile de magazine care au fost izolate. Daca acesti copii erau "pusi pe treaba" magazinul Unirea ar fi fost un mare Pom de Craciun in flacari, ceea ce nu s-a intamplat.

Despre reporterii loviti. Din pacate a fost si vina lor. Acesti reporteri pe langa faptul ca au un limbaj de lemn inspaimantator nu au capacitatea de a percepe realitatea. Inca de la prima manifestatie, Petre, baiatul de la Antena3 nu a facut decat sa repete la nesfarsit ca "huliganii ataca jandarmii si acestia sunt nevoiti sa intervina". Aceasta "lipsa de idei" l-a facut o tinta clara pentru acestia din urma. In plus Antena3 a spus ca va pune la dispozitia jandarmeriei filmarile pentru a fi identificati. Ceea ce este iar o prostie deoarece Antena3 este un post de televiziune care are doar datoria sa filmeze pentru informarea populatiei si nu este "organ" care sa colaboreze cu ministerul de interne.

E clar ca reporterii nu au fost o tinta si asta s-a vazut prin faptul ca ceilalti reporteri sau fotografi (care de asemenea se aflau in numar mare) nu au patit nimic. Televiziunile trebuie sa aiba reporteri mai experimentati si mai inteligenti, care sa stie sa relateze fara sa se implice emotional si fara sa jigneasca fortele "combatante" (asta daca nu vor sa devina tinte la randul lor).

Aici trebuie sa recunosc (fara prea mare placere) ca OTV-ul a avut oameni cu mult mai multa experienta, care au reusit sa comunice cu toata lume si sa nu aiba probleme cu manifestantii violenti. Pana la urma televiziunea nu este decat un mijloc de informare si nu trebuie sa se implice activ de o parte sau alta prin acuzatii sau declaratii defaimatoare. Populatia e singura care trebuie sa judece ceea ce vede.

In final, desi nu sunt un adept al Teoriei Conspiratiei, am si eu un scenariu.

Se stia ca in multime sunt grupuri de tineri care vor deveni agresivi. Erau usor identificabili si puteau fi destructurati cu usurinta. Insa au fost lasati in pace deoarece "Organele" au vrut sa-i lase se se manifeste pentru a avea un motiv clar pentru o interventie in forta. Problema a aparut cand majoritatea protestatarilor s-a retras grupata si nu i-a urmat pe tinerii violenti. In plus acestia din urma nu au continuat "lupta" in Piata Universitatii ci s-au regrupat in Piata Unirii. Astfel tot planul de eliberare a Pietei Universitatii s-a spulberat si situatia s-a complicat si mai mult.

Oricum Basescu a pierdut lupta. In timpul acestor ani s-a nascut o noua generatie de care nu s-a preocupat nimeni. Aceasta generatie va fi tot mai activa si mai dinamica si il dispretuieste pe actualul presedinte. Nimeni nu poate castiga lupta cu tineretea. Nici Iliescu nu a putut, desi in 1989 avea 80% din votul populatiei, nici Basescu nu va putea.


http://www.facebook.com/events/302109216507218/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu