miercuri, 6 octombrie 2010

"Da' ati incercati sa va mai luati un job?"




Ma uitam pe Antena3 cum un tanar actor http://mariusmanole.bloguest.com/ povestea situatia financiara si sociala grea in care se afla (la fel ca milioane de romani) si "Doamna Tatoiu" celebra vanzatoare Oriflame ne da "iar" o dovada a inteligentei supreme care o caracterizeaza si il intreaba:
"Da' ati incercati sa va mai luati un job?".
Pai da frate asta-i solutia: doua joburi (cum nu ne-am gandit pana acum?!?).
Adica profesorul sa fie si cofetar, medicul poate sa aiba o specializare in taximetrie iar inginerii sa fie cei mai buni chelneri.
Lasand gluma la o parte trebuie sa spun ca acest rationament ne-a adus aici unde suntem: o tara condusa de incompetenti care nu au cum sa inteleaga ca pentru a ocupa un post trebuie sa fi pregatit pentru acest post. Acest lucru inseamna ca permanent tu trebuie sa te pregatesti si sa te specializezi pentru meseria pe care o practici.
Daca alergam de la o slujba la alta ca niste bezmetici .... de ce ne miram ca nu mai gasim oameni competenti sa ne repare o teava la bucatarie. Acum si un instalator a fost mozaicar, constructor, fotbalist, taximetrist si vanzator la pravalia din colt (bineinteles nu mai mult de 3 luni in fiecare meserie).
Chiar credeti ca un inginer de la Sony sau Siemens in timpul liber vinde inghetata la ghereta din colt?!? Credeti ca progresul in diferite domenii are la baza oameni semieducati, semipregatiti (de fapt nepregatiti) semiprofesionisti care alearga debusolati de la o slujba la alta (unde bineinteles ca fac o treaba de mantuiala)?!?
Actorii inainte sa joace un rol nu trebuie sa se pregateasca zeci de ore?!? Profesorii nu au nevoie de pregatire inainte de a intra la clasa?!? Medicul nu "rumega" in minte situatia unui pacient timp de ore, inainte de a intra in sala de operatie?!? 
Toate tarile care au progresat s-au bazat pe un singur lucru: oameni cu un singur "job", educati, foarte bine pregatiti care nu poarta un cap o singura idee: "ce sa mai fac sa nu mor de foame".



In final Doamna Tatoiu gaseste si explicatia pentru care trebuie sa ne luam cat mai multe "joburi":
"Pai daca in Romania este productivitatea cea mai mica!".
Caz tipic de "carul inaintea boilor".
Pai cum sa ai productivitate atunci cand ai o slujba pentru care nu esti pregatit si nici nu vei avea timp sa te pregatesti pentru ca nu este singura?!?

joi, 9 septembrie 2010

Popa sau Elodia?!?

Am vazut de dimineata mare forfota pe televiziunile de stiri.
Nu am foarte atent ca am fost foarte ocupat dar din cat am inteles au arestat pe cineva din cauza unui popa.
In final am tras concluzia ca procurorul Marius Iacob a gasit-o pe Elodia la Jakarta si o va aduce in zilele urmatoare.
O aduceau mai repede dar batea vantu cu putere.
Concluzia mi-a fost intarita de prezenta lui Diaconescu Direct la televizor (nu l-am auzit ce spunea ca aveam televizorul pe mute).
Cam atat....

miercuri, 8 septembrie 2010

Pensiile





Se tot discuta in ultimul timp de deficitul din bugetul pensiilor si una din solutiile invocate pentru rezolvarea acestuia este taierea acestora (impozitarea pensiilor).
Las la o parte modul in care sunt portretizati acesti nefericiti ai sortii de catre Guvern si Presedinte si incerc sa urmaresc firul logic al gandirii care sta la baza acestui rationament.
In primul rand trebuie sa amintesc ca noi ne aflam intr-o economie de consum. Acest lucru inseamna ca la fiecare ciclu (de un an, sa zicem), creste consumul, lucru care determina o crestere a veniturilor din vanzarea bunurilor si serviciilor (salarii, profituri, drepturi de autor, etc.) urmand ca aceasta sa determine la randul ei o crestere a consumului si tot asa.
Practic acest sistem economic presupune o crestere intr-o forma de spirala din ce in ce mai mare.
Nu discut aici de valabilitatea acestui model deoarece acesta guverneaza omenirea de cand a aparut si singura forma mai atenuata a acestui sistem (economia planificata) a esuat.
Economia de consum are o mare slabiciune, si anume, daca se stopeaza cresterea consumului sau acesta chiar scade, se declanseaza un sir de evenimente echivalente cu aruncarea unei cozi de matura intre spitele unei biciclete in plina viteza (cred ca toti cei care s-au plimbat vreodata cu bicicleta stiu ce inseamna acest lucru).
Scaderea consumului nu altereaza numai veniturile celor angrenati in mecanism dar pune in pericol investitiile care stateau la baza cresterii consumului in anii viitori. De exemplu, toti retailerii care au luat credite pentru extinderea retelelor de vanzare sunt practic in faliment, la fel si cei care au investit in cresterea capacitatilor de productie.




Practic se creaza un ciclu invers, in care nimeni nu mai are bani si nu mai produce nimic (deoarece nu mai are cu ce).
Din pacate noi am hotarat sa ne luam dupa cel mai prost exemplu: Grecia. Taind insa salariile si alte indemnizatii nu am facut decat sa destabilizam si mai mult sistemul, deoarece, proportional, am taiat si contributiile la sistemul de pensii si de asigurari sociale (aceste contributii sunt procentuale si deci s-au micsorat cu 25% pentru salariile bugetarilor) micsorand bugetul si adancind deficitul.
Pentru a rezolva aceasta situatie nu exista decat o solutie: cresterea numarului de locuri de munca. Acest lucru nu poate fi facut decat prin simplificarea mediului de afaceri si stimularea sectorului privat prin scaderea taxelor (exact invers decat se intampla).
In aceasi ordine de idei o solutie rezida in cresterea populatiei apte munca si nu micsorarea ei (asa cum ne incurajeaza presedintele Basescu).
Deoarece nu-mi plac postarile lungi ma opresc aici insa voi incerca, pe viitor, sa pun in discutie cateva solutii pentru iesirea din criza.

marți, 7 septembrie 2010

Cine sunt ticalosii?!?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Dorneşti, că nu situaţia ţării este dramatică, şi cea a fondului de pensii, pentru că "un deficit de 3,6 miliarde de euro nu este joacă", spunând că "ticăloşii care au cumpărat voturi păcălindu-i pe pensionari că le pot dubla pensiile ţipă acum".


PFA - grasul care traieste pe spatele cui?!?




Din pacate, pe zi ce trece, ne lovim din ce in ce mai mult de faptul ca actualii  ministri nu au contact cu realitatile economice, din tara si chiar din lume.
Ideea care a stat la baza creari entitatii economice denumita PFA este aceea de a avea o formula nebirocratica si simpla care sa dea posibilitate oamenilor intreprinzatori sa-si realizeze capacitatile de natura economica precum si pentru a permite satisfacerea unor nevoi ale populatiei la preturi acceptabile.
De exemplu pentru a repara o teava oricine poate apela la un instalator (PFA) la costuri rezonabile. Daca aceeasi persoana ar apela la o firma atunci in costul reparatiei se vor regasi si cheltuielile firmei cu contabilul, chiria sediului, etc. .
Daca birocratia unui PFA devine egala cu a unui SRL atunci nu-si mai are rostul (sa nu mai spun ca un PFA isi asuma riscuri mai mari deoarece patrimoniul personal nu este diferit de cel al businessul-lui si ca la srl nu esti obligat sa fi angajat, deci sa platesti tot felul de contributii).  In plus orice presiune financiara sau birocratica va duce inevitabil la evaziune fiscala deoarece toti acesti mici meseriasi vor lucra la negru - deoarece lumea va avea in continuare nevoie de serviciile lor.
Guvernul actual nu intelege ca nu poate fi in razboi cu mediul economic, pentru ca, in momentul in care va castiga acest razboi, va intra in faliment.
Spre disperarea noastra, insa, acest lucru se intampla in ultimii 2 ani si acesta situatie va avea consecinte dezastruoase pentru viitorul acestei tari. In prezent singurele care mai rezista, cat de cat, sunt firmele mari.
O economie nu se poate baza doar pe marile firme deoarece aceasta situatie nu va duce decat la ineficienta si lipsa de productivitate ( situatie in care ne aflam acum, dupa inchiderea catorva zeci de mii de firme mici si mijlocii ). Acest lucru se observa cu ochiul liber prin faptul ca majoritatea preturilor aici sunt mai mari decat in Spania, Italia, Franta, etc..
De exemplu, daca din sistemul de transporturi am elimina toate camioanele medii si mici si am folosi doar camioanele mari cred ca toata lumea intelege ce haos si lipsa de productivitate ar fi (am dat acest exemplu pentru a fi mai usor inteles de anumite persoane :) ). La fel se intampla si in economie, de aceea ma astept ca preturile sa creasca in continuare in ciuda scaderii consumului.

vineri, 3 septembrie 2010

Vladescule...PA!

Sebastian Vlădescu: „Este o decizie politică. Este o eroare”
Eroare?!? N-as zice, mai degraba o fost o "Oroare" numirea dumnealui. De fapt eu si acum cred ca a fost trimis de liberali sa saboteze Guvernul Basescu, ...de fapt Boc (nu stiu de ce asa mi-a venit sa scriu, vreun automatism probabil).
Nu am inteles niciodata de ce un asemenea personaj a ajuns sa fie ministru. Ce competente necunoscute mie l-au adus, pe acest tovaras de discoteci al lui Tariceanu, in fruntea unuia dintre cele mai importante ministere?
Imi amintesc cum acest "plesirist", cum se autointitula, marturisea ca nu se pricepe la calculator, ca nu stie sa-l foloseasca. Pai asta ar fi ca si cum un tinichigiu (iau acest exemplu ca sa inteleaga toata lumea) nu s-ar pricepe la caroserii. Il si vad cum se holba in "excelurile" care-i proiectau bugetul, ca mata in calendar.

Moaca obosita si permanent nerasa nu ma facea decat sa ma intreb  in ce club a mai petrecut  noaptea respectiva.
Bine ca a fost schimbat. Am inteles ca a venit unul din Ialomita (ca altfel nu l-ar striga Ialomiteanul, ma gandesc!?!).
Acum tot felul de reporteri si comentatori spun ca Ialomiteanu nu are anvergura.
Pai la ce-i trebuie?!? Pai Vladescu cu anvergura lui egala cu cea a unei felii de castravete intr-un hamburger de la Mcdonald, cu ce ne-a ajutat? In afara de pacalirea celor de la Bloomberg ca pe ultimii fraieri, numirea lui Bitman drept consilier si zapacirea catorva zeci de mii de oameni, nu-mi amintesc de alte realizari. Dar cine stie?!? Poate se refereau la  anvergura burtii si asta de a venit e mai slab. Anumite lucruri ma depasesc. 
Singurul regret pe care-l am este ca nu a oprit contrabanda cu usturoi din China, ca pe aia de tigari nici nu ma asteptam sa incerce sa o stavileasca ... si oricum pe stresul asta tigara e singura care-i mai linisteste pe romani. Eu zic sa o lase in pace daca nu vor sa se confrunte cu vreo revolta in masa a fumatorilor. Ca sigur va fi mai violenta decat Revolutia franceza din 1789.
Sfatul meu pentru noul ministru este sa incerce sa nu faca nimic! Nu de alta, da poate mai strica ceva. Sa le lase asa cum sunt ca poate ne mai tragem si noi sufletul o leaca.

 

 

miercuri, 1 septembrie 2010

Tara lui Basescu-voda




Cum sa faci ca dintr-o lovitura sa ii ai la mana ta ( ca sa nu zic altfel ) pe toti ziaristii, ba chiar mai mult, pe toti care practica o meserie liberala, sau cel putin incearca?!?
Solutia e relative simpla: dai o lege prin care toti devin posibili infractori si astfel posibil amendabili sau chiar mai rau. In plus totul trebuie sa fie cat mai complicat, incurcat, neclar si consumator de timp, astfel incat nimeni sa nu poata scapa indifferent cat de grijuliu poate fi si oricat timp ar avea la dispozitie.
Pentru o persoana care castiga din ce in ce mai putin, dat fiind conditiile economice, o amenda de 5000 de lei e o maciuca care il va pune la pamant iremediabil.
Astfel traim in Kafka si asteptam in fiecare dimineata ca anchetarea noastra sa inceapa.
Important pentru Sistem este ca oamanii sa perceapa permanent ca sunt niste infractori si se bucura, inca, de libertate numai prin marinimia Lui.
Acest lucru transpare din modul in care un seitan (aghiuță, demon, diavol, drac, încornoratul, naiba, necuratul, satană, tartor.)  apare si intorcand pe dos zicala "Unde-i lege nu-i tocmeala", creaza o falsa impresie de normalitate (in sensul ca este clar ca legea e absurda si din perspective Guvernului), invocand anormalitatea (legea devine ceva aleator si neobligatoriu (lege - definitie juridica: Norma cu caracter obligatoriu, stabilita si aparata de puterea de stat.)).
Asa cum “viata bate filmul”, ma astept ca si Basescu sa-l bata pe Kafka.
Asteptam, vedem, ne amuzam, dar e bine sa avem valizele pregatite…

sâmbătă, 28 august 2010

Directiva 24



Zilele astea, vazand cozile create artificial, prin grija partidului stat, mi-am adus aminte ca in perioada cea mai neagra a comunismului era o directiva secreta a NKVD-ului (precursorul KGB-ului) care suna cam asa:

“24. Punctualitatea transporturilor de orice gen trebuie perturbată (mai puţin cele cuprinse în îndrumările din N.K. - 552-46).”.

Prin aceasta se dorea ca oamenii sa fie atat de ocupati cu gestionarea traiului zilnic incat sa nu mai aiba timp liber, scazand probabilitatea unor revolte.

Nu-mi dau seama daca acelasi lucru se intampla astazi, cu cei care practica profesii liberale, din prostia unor birocrati sau “un baiat” din serviciile secrete a gasit aceasta roata de hamster unde populatia nemultumita sa-si iroseasca energia.

Am vazut protestele unor ‘nemultumiti” care au facut un cantec si au lasat niste maruntis la poarta lui Vladescu, insa actiunea pare mai degraba infantila – daca nu cumva a fost regizata (dat fiind ca are multi sustinatori in tabara adulatorilor lui Basescu) pentru a disipa o parte energia negative determinata de aceasta masura. Nu cred ca o persoana care inghite cate o broasca raioasa dimineata, la pranz si seara, poate fi impresionata de “dansul pinguinului”.

Credeti ca Ceausescu ar fi fugit cu elicopterul daca revolutionarii ar fi dansat “dansul pinguinului’ in fata C.C.-ului?!?

miercuri, 25 august 2010

Distractia se plateste

Dupa ce vad ca niste neica nimeni au ajuns in fruntea tarii, ca orice roman cu pareri ferme ce ma gasesc, simt nevoia sa ies in piata publica si sa-mi spun si eu opinia.
Prima tema o reprezinta aiureala asta cu noile reglementari pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente.
Nu o sa reiau problemele legate de haosul creat deoarece aceste aspecte au fost deja relevate de toti jurnalistii pe toate posturile si in toate ziarele. O sa incerc o abordare pragmatica determinate de pregatirea mea economica.
Am inteles de la un “baiat” din guvern ca aceasta masura aduce la bugetul de stat circa 38 de milioane de euro?!? – Adica aproape nimic.
Majoritatea contribuabililor au de platit sume foarte mici: de la 50 de lei pana la 5 bani . In schimb toate aceste sume au la baza un mic dosar (de fapt 3) care consuma cel putin cateva minute fiecarui functionar (adica 500.000 contribuabili x 3 dosare x 3 minute = 4.500.000 minute, adica 75.000 de ore de munca ). . Aceste dosare sunt depozitate undeva, insemnand ca ne mai costa si transportul si depozitarea (poate ar fi mai ieftin pentru bugetul de stat ca functionarii sa le arunce direct la cosul de gunoi, desi si in aceasta situatie ne va costa gunoiul), deci alti bani aruncati pe fereastra.
Dupa aceea, mai trebuiesc angajati si platiti niste functionari care sa verifice aceste dosare…alte mii de ore de munca.
Am facut acest calcul doar pentru o luna. Daca inmultiti totul cu 12 ajungeti sa aproximati un anumit cost.
In final puteti sa trageti concluzia daca merita sau nu (nu am pus la socoteala timpul si energia contribuabililor precum si costurile cu hartia, pixul, benzina, absenta de la serviciu, etc.).
In final cred ca cei care l-au votat pe Basescu ar trebui, in semn de penitenta sa participe la toate aceste cozi.